Diz kapağı çıkıkları kimlerde görülür?
Tekrarlayan diz kapağı çıkıkları en sık ergenlerde ve genç yetişkinlerde görülür. Ergenlik çağında diz yaralanması ile acil servise başvuran çocuklar arasında ilk 3 sebepten birisidir. Genellikle eklem bağlarının aşırı esnekliği, kemik yapıların gelişme sorunu, diz kapağının oturduğu oluğun sığ olması, X bacak gibi altta yatan hazırlayıcı bir sebep vardır. Olguların %15'inde ailenin başka bir ferdinde çıkık hikayesi vardır. Çoğu çıkık şiddetli bir darbe olmadan, basit bir dönme veya çömelme sonrasında ortaya çıkar. Çoğu zaman kişi diz kapağının yerinden çıktığını hisseder veya görür. Sıklıkla bacak uzatıldığında kapak yerine oturur. Tekrarlayan çıkıklarda kişiler aktivitelerini ve sporu kısıtlar, dönme hareketinden kaçınarak çıkıkları engellemeye çalışır.Diz kapağı çıkıkları tekrarlar mı?
İlk çıkıktan sonra tekrar çıkık oluşma riski %40-70 arasındadır. İkinci çıkık meydana geldikten sonra tekrarlama riski %100'e yaklaşır. Bunun nedeni zaten esnek olan yumuşak dokuların her çıkık sonrasında daha da gevşek hale gelmesidir. Altta yatan yapısal bozukluğu olan kişilerde tekrarlama riski daha yüksektir. Bu kişilerin her iki dizinde de tekrarlayan çıkıklar meydana gelebilir ancak şiddeti ve sıklığı aynı olmayabilir. Tekrarlayan çıkıklar tedavi edilmezse, diz ekleminde geri dönüşü olmayan kıkırdak hasarlarına yol açabilir. Bu da eklemde erken yaşlarda ağrılı kireçlenmeler (artroz) ile sonuçlanacaktır.Diz kapağı çıkıklarında tedavi nasıldır?
Diz kapağı çıkıklarında ortopedi doktorunuz önce dikkatli bir muayene sonrasında manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile yumuşak dokular, kemik ve eklem kıkırdağındaki hasarın derecesini belirler (Resim 1). Altta yatan ve düzeltilmesi gereken risk faktörlerini değerlendirerek bir tedavi planı yapar.
Eklemde serbest gezen büyük parçalar ve kopma kırıkları varsa, yumuşak doku ve kemiklerde çıkığa zemin hazırlayan sebepler varsa ve tekrarlayan diz kapağı çıkıklarında cerrahi tedavi gerekir. Doktorunun ayrıntılı bir inceleme sonunda sadece yumuşak doku veya hem yumuşak doku hem de kemik ameliyatına karar verecektir. Altta yatan sebebe göre birden fazla bölgede ameliyat gerekli olabilir. Diz kapağının femur kemiğinde yer alan oluğundaki normal seyrini sağlamak için, diz kapağı çevresindeki yumuşak dokulara müdahale edilir. Çıkık riskini artıran gergin yumuşak dokular varsa gevşetilir, buna karşın çıkığı engellemesi gereken ve esnemiş olan bağlar daha güçlü bir şekilde yeniden oluşturulur (Resim 2). Bunun için bacağın arkasındaki hamstring kaslarından birisinin kirişi en sık kullanılan dokudur.

