Hastalar İçin

Enfeksiyonu önlemek için aldığımız önlemler

Bizim yaptıklarımız ve sizin yapmanız gerekenler

Ortopedik cerrahi işlemler (genel cerrahi ve kulak burun boğaz gibi cerrahilerin aksine) ultra-temiz cerrahi sınıfına girerler. Bu nedenle, ortopedik cerrahide görülen enfeksiyon oranları başka cerrahi tiplerine göre çok düşüktür. Vücudun içine protez, kırık tespitinde kullanılan çivi ve plaklar gibi implantların yerleştirildiği durumlarda enfeksiyon riski daha da önem kazanır zira çoğu zaman bu implantlar çıkartılmadan enfeksiyonun tedavisi mümkün olmaz. Uluslararası çalışmalarda, bütün önlemler alınmasına rağmen, diz protezlerinden sonra enfeksiyon görülme oranı % 2-4, kalça protezinden sonra %1-2 olarak bildirilmektedir. Çankaya Ortopedi grubunun kendi hastalarındaki protez enfeksiyonu oranı %0.5'dir. Enfeksiyondan korunmak için bizim yaptıklarımız dışında sizin de yapmanız gerekenler vardır.

Enfeksiyonu önlemek için ne gibi önlemler alıyoruz?

Enfeksiyonu önlemek için aldığımız tedbirler
  1. Ameliyathane şartları enfeksiyon kontrolünde en önemli etmenlerden birisidir. Sterilizasyon ünitesinin düzenli bakımı ve kontrollerinin yanısıra, ortopedi ameliyathaneleri özel HEPA filtreli havalandırma sistemlerine sahiptir. Bu sayede ameliyathane ortamında bulunan mikro-organizmaların en aza indirilmesi sağlıyoruz. Ameliyathane havasından alınan örnekleri düzenli olarak kontrol ederek bakteri sayısında istenmeyen artışlar olup olmadığını kontrol ediyoruz. Su geçirmez kağıt-plastik karışımı steril örtüleri bütün ortopedi ameliyatlarında kullanıyoruz. Bu örtüler, klasik kumaş örtülerden farklı olarak ıslanmaz ve su geçirmez oldukları için özellikle yıkama sistemlerinin kullanıldığı protez cerrahisi ve artroskopik ameliyatlarda enfeksiyon riskini azaltır.
  2. Cerrahi işlemlerin deneyimli bir ekip tarafından kısa sürede yapılması ve ameliyathane trafiğinin azaltılmasının enfeksiyon oranlarını azalttığı gösterilmiştir. Bu iki konu üzerinde önemle duruyoruz. Protez ameliyatları sırasında, cerrahi ekibi hastadan tamamen izole eden özel (uzay elbisesine benzer) giysiler ve kendi havalandırma sistemine sahip başlıklar kullanıyoruz. Bu giysiler cerrahi ekipten hastaya mikrop bulaşmasını önlemde çok etkilidirler.
  3. Ameliyathane şartlarının iyi olduğu hastanelerde protez enfeksiyonlarına yol açan mikroplar genellikle hastanın cildi üzerinde yaşayan bakteriler kaynaklıdır. Bu bakterileri en aza indirmek için ameliyat öncesinde özel solüsyonlar ile cilt temizliğini takiben, cilde yapışan özel iyotlu plastik örtüler kullanıyoruz. Bu örtüler cilde yapışarak derinlerde kalmış olan bakterilerin ameliyat sahasına ulaşmasını önlemde büyük avantajlar sağlarlar.
  4. Bütün protez ameliyatlarında özel basınçlı yıkama sistemleri kullanıyoruz. Tek kullanımlık tabanca şeklindeki bu cihazlar ile hem cerrahi alandaki bakteri sayısını azaltıyoruz hem de protezi kemiğe tutturmak için kullanılan ve kemik çimentosu adı verilen dolgu maddesinin kemiğin gözeneklerini daha iyi doldurmasını sağlıyoruz. Bu sağlam tespit sayesinde protezlerin dayanma ömrünü de uzatmış oluyoruz.
  5. Bütün protez ameliyatlarında cerrahi öncesi başlayan ve 24 saat devam eden damardan antibiyotik koruması uyguluyoruz. Ayrıca kullandığımız kemik çimentosuna antibiyotik ekleyerek erken cerrahi sonrası dönemde bölgesel antibiyotik salınımı ile enfeksiyon oranını azaltıyoruz.
  6. Ortopedik cerrahiden sonra en istenmeyen komplikasyonlardan birisi olan implant enfeksiyonunu önlemek ciddi bir ekip çalışması gerektirir. Bu konuda enfeksiyon kontrol sorumlumuz koordinatörlüğünde bütün hastane çalışanlarına gerekli eğitimler veriyoruz. Enfeksiyon kontrol hemşiremiz, ameliyathane ve sterilizasyon verilerinin takibinin yanısıra, enfeksiyon oranlarının takibi ve önleyici çalışmaları düzenli olarak yapıyor.

Enfeksiyon riskini azaltmak için siz neler yapabilirsiniz?

  1. Vücut temizliği enfeksiyon kontrolünde çok önemlidir. Cerrahiden önceki iki gece arka arkaya bütün vücudunuzu içine alacak şekilde duş yapmalı ve temiz çamaşır giymelisiniz. Gerektiğinde doktorunuz size klorheksidin içeren özel süngerleri vererek bunlarla bir gece önce ameliyat olacak olan bacağınız veya kolunuzu yıkamanızı isteyebilir. Ameliyat bölgesinin tıraşını kendiniz yapmaktan sakınmalısınız. Tıraş işlemi cerrahiden hemen önce hastanede deneyimli bir personel tarafından yapılmalıdır.
  2. Sigara, damarlardaki kan akımını azaltarak enfeksiyon riskini artırır. Planlanmış bir cerrahiden iki hafta önce sigarayı bırakmanız veya azaltmanız çok önemlidir. Ameliyattan sonraki 3 hafta boyunca da sigara içmemeniz çok önemlidir. Sigara kullanan bireylerde, yara iyileşmesinin geciktiği, kemik kaynamasının olumsuz etkilendiği, akciğer komplikasyonlarının çok daha yüksek oranda görüldüğü kanıtlanmıştır.
  3. Kontrolsüz şeker hastalığını enfeksiyon riskini en az iki misli artırır. Cerrahi öncesinde kan şekerinizin 200 mg/dl'nin altında seyretmesi çok önemlidir. İnsulin kullanıyorsanız cerrahi sonrasında insulin ihtiyacı artacaktır. Doktorunuza mutlaka şeker ilaçlarınız hakkında bilgi vermeniz gerekir.
  4. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi birçok hastalıkta kullanılmaktadır. Bu ilaçlardan bazıları yara iyileşmesini geciktirip, enfeksiyon riskini artırır. Bu ilaçları alıyorsanız ameliyattan 7-10 gün öncesinde kesmeniz gerekli olacaktır. Doktorunuza danışarak hangi ilaçları ne zaman kesip ne zaman tekrar başlayacağınızı planlamanız gerekir.
  5. Odanızdaki ziyaretçi sayısı enfeksiyon riskini artırır. Ameliyat öncesi ve sonrasında odanızda en fazla iki kişi olmalı, ziyaretler kısa tutulmalıdır.